Persoonlijke hulpmiddelen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Blog / OV kaart

OV kaart

Het maandelijks terugkomende geneuzel over het verlengen van het busabonnement van mijn dochter.

Papieren busabonnementen bestaan niet meer, alles gaat nu via de OV chipkaart. Geweldig, denk je. Niet meer langs de C1000 of de sigarenboer om je abonnement te verlengen, geen pasfoto's laten maken en niet meer zo'n gekreukte stamkaart met maandkaart in je zak.

Alles regel je via de OV website. Helaas is het zo dat de makers van het systeem zelf waarschijnlijk nooit gebruik maken van deze diensten. Een paar puntjes:

  • Je bestelt een product op de site, gekoppeld aan jouw kaart. Waarom moet ik dan toch nog langs een oplaadpunt?
  • Als ik een product bestel kan ik via een link mijn bestelde producten bekijken, deze lijst wordt echter niet direct bijgewerkt en je kunt dus niet controleren of het laatst bestelde product in orde is.
  • Waarom moet ik tweemaal een vinkje zetten waarmee ik akkoord ga met voorwaarden? Een keer voor het gebruik van de OV-chipkaart en een keer voor het gebruikte betalingssysteem.
  • Waarom kan ik niet met een simpele druk op een knop mijn abonnement verlengen? Elke maand moet ik de gewenste zone's, het soort abonnement, de korting en zo meer invullen en betalen met IDeal.
  • Waarom onthoudt de site niet dat ik ingelogd ben?
  • Waarom prijkt er een toegankelijkheids-logo onder aan de pagina terwijl de site niet aan alle punten voldoet? Overigens neemt www.accessibility.nl haar site ook niet zo serieus gezien de unicode fouten in de tekst, waarschijnlijk een kwestie van het slechtere knip- en plakwerk.

Al met al is de site een afspiegeling van de gebruikersvriendelijkheid van de OV-chipkaart zelf. Als je zo'n loser bent dat je met het OV moet, dan heb je het maar te pikken. Het openbaar vervoer heeft de strijd om de automobilist al lang verloren en dat merk je ook. Daarom rijden in onze regio de bussen slechts om het half uur in de spits en daarbuiten om het uur of helemaal niet. Als je 's avonds afhankelijk bent van het ov dan kun je rustig één á twee uur extra reistijd rekenen om van het éne naar het andere plaatsje te reizen.

Overigens is het met de gebruikersvriendelijkheid op de sites van diverse vervoersmaatschappijen en 9292.nl niet veel beter gesteld.

Alle jeugd die nu met het ov reist zal dan ook, zodra dat mogelijk is, de OV-chipkaart inruilen voor een scooter, brommer of auto.

Het maandelijks terugkomende geneuzel over het verlengen van het busabonnement van mijn dochter.