Persoonlijke hulpmiddelen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Blog / De groeten

De groeten

Het eerste wat wij te horen kregen na de verhuizing vanuit het westen dat iedereen elkaar groet. Veel later begreep ik de reden waarom, als we hier met de auto door de straten reden, we zo nagestaard werden.

Eerst dacht ik namelijk dat mensen ons aanstaarden met de gedachte van: "wat is dat voor vreemde snaak, wat doettie hier" of iets in die trend. Nee, ze kijken je aan om te weten of je uit het dorp komt, dan dient er namelijk gegroet te worden. In het dorp groet je niet naar vreemden, wél naar dorpsgenoten.

We kregen het advies om vooral deel te nemen aan de gemeenschap. Ingeburgerd zou er moeten worden. Lid worden van de IJsbaan, Dorpsbelangen, 't Kraantie en de straatvereniging. En groeten, vooral groeten. De eerste maanden groette we alles wat los of vast zat. Soms werd er niet teruggegroet, nee die hoorde hier niet.

Dat deelnemen aan de gemeenschap werd vooral geadviseerd door de "import". Anders zou je buitengesloten worden. In de loop van de tijd kreeg ik toch de indruk dat de autochtonen niet zo zaten te wachten op die import. Vooral als ze al vrij snel de indruk gaven dat dingen beter konden, in het bestuur van de verenigingen gingen zitten, en de baas gingen spelen.

Zelf zijn we inmiddels volledig geïntegreerd en alleen lid van clubjes waarvoor we ons interesseren. Waarom zou je lid zijn van de IJsbaan als je nooit schaatst. Het plaatselijke krantje hadden we al vrij snel een conflict mee vanwege een factuur over advertentiekosten en waarom zou je lid zijn van de straatvereniging als je tegen elke bijeenkomst opziet omdat er een aantal onuitstaanbare mensen in zitten. Het blijkt dat iedereen dat accepteert. We worden nog steeds gegroet, behalve dan door degene die toch al een hekel aan ons hadden. We kennen ontzettend veel mensen uit de omgeving, zowel uit het dorp als de omliggende dorpen. We dragen bij aan de gemeenschap, maar niet per se alleen in ons eigen dorp.

Het eerste wat wij te horen kregen na de verhuizing vanuit het westen dat iedereen elkaar groet. Veel later begreep ik de reden waarom, als we hier met de auto door de straten reden, we zo nagestaard werden.