Persoonlijke hulpmiddelen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Members / frank / De houten gevel en Ecoleum

De houten gevel en Ecoleum

Carbolineum -of carboleum, teerolie, creosootolie- mag vanwege de schadelijke effecten niet meer gebruikt worden.

Dus op zoek naar een alternatief houtbeschermingsmiddel. De gevel was vanuit kostenoverwegingen uitgevoerd in ijsselrabat delen van vurenhout. IJsselrabat ziet er uit als potdekselwerk alleen liggen de planken hier niet op elkaar maar hebben ze -net als rabat- een messing en groef. De bovenkant van de plank is dunner en doet dienst als messing, de onderkant heeft een sponning die dienst doet als groef.

Rabat

 

 

 

 

Van links naar rechts: Gepotdekselde planken, rabat en ijsselrabat. In het rechtse plaatje zie je hoe uit één geschaafde balk twee rabatdelen gezaagd worden. De zaagsnede wordt verder niet afgewerkt en blijft dus ruw.

De ruwe zichtzijde hoeft dus niet afgewerkt te worden met een dekkende beits of lak. Deze zijde dient met een impregnerende verf behandeld te worden. Bijvoorbeeld carbolineum, maar dat mocht niet meer.

Er zijn alternatieven:

  • Bruinoleum. Om een donkere tot zwarte kleur te krijgen moet bruinoleum 1 op 1 vermengt worden met houtteer. Nadeel is dat nieuw hout drie keer behandeld moet worden.
  • allerlei traditionele Zweedse verven. Heel mooi maar ook duur.
  • beitsen. Minimaal 3 á 4 lagen nodig
  • Ecoleum. Hier voor gekozen, slechts één laag nodig. Wel op basis van lijnolie, dus het droogt heel langzaam.

Ik heb me laten verleiden tot Ecoleum voornamelijk vanwege het gemakkelijke onderhoud. Als na een paar jaar het hout grijs begint te worden dan voldoet één nieuwe laag Ecoleum. Goedkoop is het niet, maar, nogmaals, slechts één laag en niet schuren of afkrabben.

OK, 2 vaten Ecoleum gekocht, en nu... Voor het huis moet 1200 meter aan houten delen geschilderd worden.

Rabat 2 zijden behandeld

 

1ste poging: Op schraagjes zoveel mogelijk delen om het huis uitgelegd en met een lakroller eerst de achterkant en daarna de voorkant. Vervolgens er achter komen dat het niet werkt op de -geschaafde- achterzijde van de delen. De verf blijft er als een film op liggen en het duurt twee dagen voordat het een beetje droog is. Twee dagen bezig voor 16 delen á 5 meter. Na die twee dagen zijn de delen stapelbaar met tussenlatjes. De gladde kanten plakken soms nog aan elkaar. Buren klagen over de verflucht -lijnolie nota bene-.

opbouw 12

 

 

2e poging: Op schraagjes binnen, alleen de voorzijde behandeld. De achterzijde wil ik later behandelen met 3 delen lijnolie aangelengd met 1 deel terpentine. Ik gebruik nu een vachtroller. Na een dag drogen kan ik de delen per paartje met de behandelde ruwe kant op elkaar leggen en daarna stapelen op de onbehandelde kant. Ik moet echter stoppen als al de schraagjes in gebruik zijn. Ik krijg pijn in m'n rug omdat de meeste schraagjes laag zijn. Omdat het binnen is kan ik ook niet verder met sleuven frezen en dozen boren.

Rabat op de schraagjesRabat afgelegd 1

 

3e poging: Telkens 1 paar delen van de stapel, behandelen en daarna per vier afleggen op een andere stapel. Per vier delen stapelen gescheiden door latjes, ruwe kant naar elkaar toe. Moeten zijn door het ruwe hout bijna niet te zien. Na een dag drogen kunnen de delen weer per paartje afgelegd worden. Na het werk dek ik de stapel af met plastic.

Rabat afgelegd 2

 

Voordeel van de laatste methode is dat ik continue door kan blijven werken, ik kan dagelijks een veelvoud van 8 delen behandelen.

Achterkant rabat

We zijn er inmiddels achter dat de achterkant het beste met een blokkwast gedaan kan worden. Vier streken en een hele plank klaar. Lijnolie droogt bijna niet, dus afleggen op latjes.

Carbolineum -of carboleum, teerolie, creosootolie- mag vanwege de schadelijke effecten niet meer gebruikt worden.